V Moskve sa protestovalo na podporu vyslania ruských vojsk na Ukrajinu

02.03.2014 Celý región

Moskva 2. marca (TASR) - Vyše 27.000 ľudí podporilo dnes v Moskve vyslanie ruských jednotiek na ochranu ruských občanov a po rusky hovoriaceho obyvateľstva na Kryme a na východe Ukrajiny. Informovala o tom televízia Dožď a ruské tlačové agentúry.

Organizátori informovali, že na pochode Moskvou sa zúčastnili členovia a sympatizanti mládežníckych vlasteneckých organizácií, organizácie veteránov, ako aj členovia vysokoškolských združení či spolkov. Účastníci demonštrácie mali v rukách plagáty s vlasteneckými heslami a ruské zástavy.

Cieľom akcie bolo "prejaviť solidaritu s ukrajinským ľudom," uviedla predsedníčka strany Ženský dialóg Jelena Semerikovová.

Andrej Bočarov zo Všeruského národného frontu (ONF) pre agentúru RIA Novosti vyhlásil, že ľudia sa na demonštrácii zišli, aby vyjadrili podporu "celému národu, bez ohľadu na národnostnú príslušnosť; všetkým, ktorí považujú ruštinu za svoj materinský jazyk". Dodal, že občania Ukrajiny "teraz veria len Rusku a ruskému prezidentovi a sú presvedčení, že Rusko im pomôže". Podľa Bočarova sa podobné akcie ako v Moskve konali aj v ďalších ruských mestách.

V Moskve sa dnes uskutočnil aj pochod ľudí nesúhlasiacich s postupom ruského vedenia voči Ukrajine. Pred budovou ministerstva obrany v Moskve sa zišlo asi 400-500 ľudí, ktorí sa vydali ku Kremľu, pričom na Manéžnom námestí ich polícia začala zatýkať. Podľa ruských médií bolo zadržaných vyše sto ľudí.

Demonštrácia aj v Petrohrade

Demonštrácia proti vyslaniu ruských ozbrojených síl na Ukrajinu sa dnes konala aj v Petrohrade. Protestné akcie sa uskutočnili aj vo viacerých mestách Ruska, Ukrajiny i Bieloruska.

Na Ukrajine došlo 22. februára k zmene mocenských pomerov, keď parlament zbavil funkcie prezidenta Viktora Janukovyča, zmenil ústavu, povinnosti hlavy štátu zveril novému predsedovi parlamentu Oleksandrovi Turčynovovi a vypísal na 25. mája predčasné prezidentské voľby.

Autonómna republika Krym a mestská rada Sevastopoľa však odmietli uznať legitimitu novej vlády na Ukrajine. Krymský parlament 27. februára vymenoval za predsedu novej, proruskej, krymskej vlády Sergeja Aksenova, lídra miestneho proruského hnutia Ruská jednota. Aksenov vyhlásil, že za prezidenta Ukrajiny naďalej považuje Janukovyča, ktorý sa momentálne zdržiava v Rusku.

Odobrenie ruských ozbrojených síl na Ukrajinu

V súvislosti s údajným ohrozením životov občanov Ruskej federácie a po rusky hovoriaceho obyvateľstva Ukrajiny, ako aj v súlade so želaním krymskej autonómnej vlády horná komora ruského parlamentu - Rada federácie - v sobotu odobrila vyslanie ruských ozbrojených síl na Ukrajinu, a to "až do normalizácie spoločensko-politickej situácie v tejto krajine". Rozkaz na ich vyslanie ruský prezident Vladimir Putin zatiaľ nevydal, ale ruské jednotky na Kryme obsadili od soboty prakticky všetky tamojšie základne ukrajinských ozbrojených síl.

Ruská pohraničná služba dnes informovala, že v januári a februári z Ukrajiny do Ruska odišlo asi 675.000 Ukrajincov. Ak revolučný chaos na Ukrajine bude pokračovať, tisíce utečencov sa odtiaľ presunú do pohraničných regiónov Ruska, upozornil pre agentúru ITAR-TASS nemenovaný zdroj, ktorý túto situáciu prirovnal k humanitárnej katastrofe.
 

Vyberte región